Sumo güreşçilerinden bahsedicek olursak; herkesin bildiği üzere sumocular oldukça kilolu bir yapıya sahiplerdir. Bunun nedeni ise müsabakalarda üstünlük sağlamak içindir. Müsabakaların sonuçlarını baz olarak bir neden elde etmek istersek rakibinden daha kilolu olan sumocu kazanmak için üstünlüğe sahiptir diyebiliriz. İlk kısımda da bahsettiğim üzere müsabakalarda eşleşmeler kilo baz alınarak gerçekleştirilmez. Kazanmak için avantaj elde etmek isteyen sumocuların rakibinden daha kilolu olması önem taşımaktadır.
Sumo güreşçisi olabilmek için her spor dalında olduğu gibi belli şartları sağlamak gerekmektedir. Bu sebepten dolayı sanılanın aksine her kilolu kişi sumo güreşçisi olamaz. Sumocu olmak isteyen kimse, öncelikle aşağıdaki maddeleri sağlayabilen kişiler olmalıdır.
- 23 yaşın altında ve sağlıklı* bir erkek olmak.
*Sağlık testleri sonuçlarına göre.
- En az 173 santimetre boy uzunluğuna sahip olmak
- En az 75 kilogram ağırlığında olmak
- Zorunlu eğitimlerini tamamlamış olmak
Bu şartları sağlayan sumocu adayları kabul işlemleri gerçekleştikten sonra Ryogoku Kokugikan Stadyumunda yer alan idman merkezindeki eğitime katılmaya hak kazanırlar.
Sumoculardan daha detaylı bahsedecek olursam; sumo sporu yapan güreşçilere verilen özel isim ‘rikishi’dir. Rikishi nitelendirmesi, müsabakalar sonucunda elde edilen ünvan farkı olmaksızın tüm sumocular için kullanılır. Rikishiler, ‘mawashi’ adında, idman ve müsabakalarda giymek için özel bir kıyafete sahiptirler. İstisna olmaksızın sumo sporunu yapabilmek için tüm güreşçilerin ‘mawashi’ giyme zorunluluğu vardır. Müsabakalar başlamadan önce gerçekleştirilen ritüellerde ise ‘kesho-mawashi’ giyerler.
Rikishiler müsabakalarda gösterdikleri başarılarla doğru orantılı olarak unvan elde ederler. Unvanların en düşükten yükseğe doğru sıralaması şekildeki gibidir;
Rikishilerin edinebilecekleri en yüksek unvan ‘yokozuna’dır. Rikishiler, müsabakaların gerçekleştirildiği Tokya’da bulunan Kokugikan Stadyumu’nda dohyoya, ünvan sıralamalarına göre çağırılırlar.
Rikishilerin saçları her zaman toplu bir şekildedir ve saçlarının bu şekilde toplanmasına verilen isim; ‘chonmage’dir. Saçlarının bu derece düzenli olarak hazırlanması ‘tokoyama’ tarafından gerçekleştirilir.