Japon sadeliği ve ustalığı ruhu kamisori’de de kendini göstermektedir.
Geleneksel batı formlu usturalardan ayırt edici bir özelliği, kamisori’nin muhafazası için katlanabilir bir yapısı olmamasıdır. Kesici ağız her zaman açıktadır. Kamisori’ler 40 mm ile 60 mm arasında değişen kesici ağızları ile batı formlu usturalardan daha kısadır.
Ayrıca belki de en önemli farkı asimetrik bir bıçak kesitine sahip olmasıdır. Bu yüzden tek tarafı ile kullanılmakta, bileme ve honlama işlemleri de farklı şekilde yapılmaktadır. Kamisori’ lerin ince sap kısımları tırmanıcı bir bitki olan rattan’dan elde edilen bir malzemeyle ya da kedibalığı derisi veya kauçuk gibi kaymayı önleyici malzemelerle kaplanarak da kullanılmaktadır.
Çeşitli çeliklerden imal edilmelerinin yanında tamahagane adı verilen özel bir çelikten yapılanları çok daha değerlidir. Tamahagane, Tatara Buki olarak anılan ve hiç değiştirilmeden günümüze gelen 1000 yıllık bir yöntemle elde edilen, dünyaca ünlü en iyi Japon kılıçlarının, aşçı bıçaklarının ve marangozluk aletlerinin da yapıldığı özel bir çeliktir. Pasifik okyanusu kıyısındaki lokal bir bölgeden mıknatıs ile toplanan demirin özel bir kil ile yapılan fırınlarda Japon meşe kömürü ateşinde işlenmesi ile elde edilir.
Bu hammadde yılda sadece 20-30 kilogram kadar elde edilebildiğinden işlendiği ürünler de nadir ve değerlidir.
